Відгук учасниці волонтерського проєкту EVS Erasmus +

Відгук учасниці волонтерського проєкту EVS Erasmus +

Нещодавно ми розповідали вам про нашу талановиту студентку – голову Студентського Парламенту – Михайлицьку Катерину, яка у лютому здійснила подорож до екзотичної Туреччини як волонтерка. І ось вона вже повернулася до нас і готова поділитися своїм досвідом з вами! Ми попросили її написати невеличкий відгук про досвід, отриманий під час проходження програми, і сподіваємося, що ви, – наші студенти – почерпнете від неї заряд мотивації на подальші звершення!

– Привіт усім! Нещодавно я повернулася в Україну після свого волонтерського проєкту EVS Erasmus + в Газіантепу (Туреччина) і хочу поділитися своїм досвідом з вами:)

Перш за все, хочу сказати, що Газіантеп – дуже гарне містечко й місцеві жителі дуже доброзичливі та гостинні до приїжджих! Незважаючи на те, що це не так далеко від Сирії, ми відчували себе в цілковитій безпеці і мали насичений розклад дня.

Ці два місяці були для мене як ціле «життя», повне емоцій, чудових людей, цікавих завдань і подорожей.

У ході проєкту я покращила свої знання англійської мови та вміння працювати в команді з іноземцями. Також я зросла як особистість, тому що працювала з дітьми та підлітками, і мені це сподобалось!

Мені було дуже приємно проводити з час із командою: ми навчались та грали разом, ходили в походи, досліджували місто та країну, відкриваючи для себе багато нового та цікавого про країну, релігію і звичаї, відвідували заходи на підтримку безпеки навколишнього середовища (займались сортуванням сміття, садили дерева й т. і), прикрашали стіни в дитячих садках і школах малюнками і ще робили багато всього цікавого!

Я хочу зауважити, що EVS – це відмінний шанс подорожувати, робити щось хороше для інших і відкривати для себе нову країну зсередини! Мені дуже сподобалося проводити час в Туреччині, і я з упевненістю можу рекомендувати вам брати участь у такого роду проєктах;) Головне – це наважитися!

View post on imgur.com

Тепер, виходячи з власного досвіду, я хочу навести вам низку причин, чому вам варто поїхати на Схід Туреччини, а саме – в Газіантеп, де була я:

  1. Місцева кухня. Газіантеп називають «гастрономічною столицею Туреччини».

Все тут настільки смачно й незвично, що від запропонованої їжі важко відмовитися. Це фантастична суміш турецької та арабської кухні. Шаурма, донер, фалафель, лахмаджун… та солодощі! – пахлава, кюнефе, катмер, чурчхелла, рахат-лукум… Також це столиця фісташок, які додають тут в усі страви.

  • Близькосхідний колорит, або «інша Туреччина».

Якщо ви хочете побачити «Близький Схід», ви обов’язково знайдете його тут! Архітектура, мистецтво, музика, їжа – це не звичайна Туреччина, яку знають українські туристи.

  • Східна гостинність. Мене вразила місцева гостинність та велике бажання жителів допомогти іноземцям;)
  • Люди. Газіантеп – це місто, де живе багато чудових людей різних національностей:  турки, сирійці, афганці, курди та інші.

Я зустріла тут прегарних людей, слухала їх оригінальні історії з життя за чашкою чаю і навіть отримала запрошення на весілля!

  • Культурне життя. Тут багато музеїв та культурних центрів.

Зокрема, найбільший у світі Музей Мозаїки, Музей Хамам (турецька лазня), Музей іграшок, Музей Ататюрка й інші. Часто в місцевих ресторанах грає жива музика. Загалом, нудьгувати тут вам не доведеться! Окрім цього, вас будуть залучати до хороводів та традиційних танців за мізинчик «халай»:)

  • Стародавня історія. Ви думаєте, що Рим – найдавніше місто? Ви помиляєтеся!

Антеп набагато старший і входить до списку найстаровинніших міст світу (3650 до н.е.). Замок, гарні мечеті, затишні подвір’я, стародавні руїни й безліч інших барвистих будівель… Я навіть була біля річки Євфрат, про яку так багато читала в підручниках з історії!

View post on imgur.com

Тож ось перелік причин, щоб ви вже нарешті наважилися взяти участь у цьому проєкті без вагань:

  • Багатофункціональна тематика проєкту. У цьому проєкті від EVS я знайшла дуже багато цікавих практичних занять. Ви любите працювати з дітьми? Будь ласка – ось вам діти! Підлітки? Це теж можливо! Хочете працювати з дорослими? Чому б і ні, ви маєте змогу спробувати.

Ви зможете приєднатись до уроків англійської мови, розмовних клубів, студій з театральної майстерності, малювання, музики, здійснити різні подорожі та багато всього іншого.

  • Поліпшення вашого рівня англійської мови. У цьому проєкті беруть участь волонтери з різних країн Європи, тому мова спілкування – англійська.

Після двох місяців безперервного спілкування, я стала розмовляти англійською краще.

  • Міжкультурне спілкування. Мені доводилося спілкуватися з людьми, що говорять різними мовами.

З-поміж місцевих жителів зовсім небагато хто розуміє англійську, тому мені довелося проявляти винахідливість і знаходити спільну мову з ними. Після цього я перестала боятися починати розмову малознайомою мені мовою (мене ознайомили з мінімальною базою турецької мови для спілкування). Тепер я відчуваю готовність відвідати навіть африканські племена і спілкуватися за допомогою «мови жестів».

  • Робота з біженцями. Всі ми постійно чуємо про сирійських біженців, але зазвичай буває складно сприймати інформацію адекватно.

Цей проєкт – можливість познайомитися з «іншою Сирією», сповненою кольорів і життя, знайти сирійських друзів, закохатися в арабську мову, музику, співати пісні, знаючи, що їх всі почнуть підспівувати!

  • Багато радощів, нових друзів і позитивної атмосфери;)

Раджу всім спробувати відправити заявку до EVS-проєкту. Я стовідсотково гарантую, що ви незабутньо проведете час, отримаєте нові знання, досвід і приємні знайомства.

Сергей Гладких