СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ: ЗАБОРОНИТИ НЕ МОЖНА ДОЗВОЛИТИ

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ: ЗАБОРОНИТИ НЕ МОЖНА ДОЗВОЛИТИ

11 серпня 2021 року на базі Горлівського інституту іноземних мов ДВНЗ ДДПУ відбувся тренінг із розвитку навичок інфомедійної грамотності для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій. Тема тренінгу: «Медіаграмотність. Соціальні мережі: заборонити не можна дозволити».

Говорили про етапи розвитку інформаційного простору, щоденне зростання потоку інформації, вплив соціальних мереж на формування свідомості людини, а отже, – нагальну потребу формування навичок медіаграмотності у підростаючого покоління. Вчилися розпізнавати фейки й маніпуляції, клікбейт у медіа, розрізняти факти і судження. Дискутували над змістом документальної стрічки «Соціальна дилема», в якій колишні співробітники найбільших технологічних компаній розповідають про механізми й алгоритми, покладені в основу діяльності соціальних мереж.

Учасники тренінгу дізналися, чи вміють вони грамотно сприймати й поширювати інформацію під час проведення вправ «Інструкція»*, «Сніжінка»*;  спробувати себе в ролі кореспондентів, редакторів поважних періодичних видань України, виконуючи вправи «Зміна новини»*, «Малюнки на спині»*;  дізналися скільки часу на добу вони приділяють медіа й чи не потрапили до інформаційної бульбашки; створили карту ідей «Що для мене медіаграмотність».

*Вправи розроблено й надано для використання Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та Посольства Великої Британії в Україні, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією української преси.

Владислав Ванда