Відкриття Центру соціальної інтеграції та особистісного розвитку молоді з тимчасово окупованих територій України

Відкриття Центру соціальної інтеграції та особистісного розвитку молоді з тимчасово окупованих територій України

26 жовтня у Горлівському інституті іноземних мов відбулося урочисте відкриття Центру соціальної інтеграції та особистісного розвитку молоді з тимчасово окупованих територій України.

На цьому важливому для нашого інституту заході були присутні заступниця Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Олександрівна Драганчук, заступниця голови Донецької обласної державної адміністрації Юлія Олександрівна Костюніна, радник голови Донецької обласної державної адміністрації Тамара Олексіївна Лук’янчук, директорка Департаменту освіти Донецької обласної державної адміністрації Тетяна Володимирівна Сідашева, заступниця міського голови м. Бахмут Інеса Євгенівна Мельник, ректорка Донбаського державного педагогічного університету Світлана Олександрівна Омельченко.

Робота з молоддю з тимчасово окупованих територій є однією із наших провідних задач.

Директорка інституту, Євгенія Миколаївна Бєліцька, на початку заходу розповіла про передумови організації Центру соціальної інтеграції та особистісного розвитку молоді з тимчасово окупованих територій України та поділилася з гостями історією Горлівського інституту іноземних мов з моменту переміщення із м. Горлівки.

У відкритті взяла участь завідувачка кафедри психології Тетяна Валеріївна Борозенцева, яка разом із слухачами літніх курсів з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти молоді з числа осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, територія населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а нині нашими здобувачами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Швецем Владиславом, Шаталкіним Олександром, Кутеповою Анастасією та Осикою Олександром представили перший напрямок роботи Центру соціальної інтеграції та особистісного розвитку молоді з тимчасово окупованих територій України – діагностика емоційного стану та ціннісних орієнтирів молоді.

Декан факультету соціальної та мовної комунікації Валентина Гаврилівна Мараховська разом із здобувачами другого (магістерського) рівня вищої освіти Власовим Назаром і Ландік Анною презентували ще один напрям діяльності Центру – розробку та впровадження адаптаційних технологій з урахуванням українських суспільних реалій – та розповіли про наші наявні досягнення на цій ниві.

Важливою складовою діяльності Центру соціальної інтеграції та особистісного розвитку молоді з тимчасово окупованих територій України є формування у молоді з тимчасово окупованих територій цивілізаційного гуманістичного світоглядного контенту та соціально-відповідального погляду на перспективи особистісного розвитку. Наші напрацювання та успіхи в цій ланці роботи представила всім присутнім керівник освітнього центру «Донбас-Україна» Олена Володимирівна Горлова.

На урочистому відкритті були присутні також друзі Горлівського інституту іноземних мов, зокрема, керівниця майстерні «Оберіг» м. Бахмут Світлана Анатоліївна Кравченко, яка разом з нашими здобувачками вищої освіти презентувала 3 моделі українського строю (для жінок різного віку) та розповіла про історію Донецької регіональної вишивки.

Про ще один напрямок роботи Центру – розбудову власної життєвої траєкторії здобувача вищої освіти як активного, відповідального учасника суспільних процесів становлення та зміцнення демократичної держави – розповіла гостям завідувачка кафедри вітчизняної та зарубіжної історії Галина Петрівна Докашенко. А своїми історіями професійного зростання та розвитку поділилися випускники інституту Іван Наумов та Натія Пацація.

Складовою Центру є лабораторія дослідження гібридних загроз, створена в межах проєкту Erasmus+ «Академічна протидія гібридним загрозам».

Тож, урочисте відкриття Центру соціальної інтеграції та особистісного розвитку молоді з тимчасово окупованих територій України знаменує початок нового кластеру для натхненної та продуктивної роботи Горлівського інституту іноземних мов.

Владислав Ванда