З Днем Конституції України!

З Днем Конституції України!

Цьогоріч основному державному документу, Конституції України, виповнюється 27 років. Депутати Верховної Ради ухвалили Основний Закон нашої держави 28 червня 1996 року, працюючи над остаточною редакцією в сесійній залі всю ніч. Складний та відповідальний процес розробки та ухвалення нашої сучасної Конституції розпочався в 1990 році та тривав довгі шість років. Відтоді саме в цей день Україна щороку відзначає державне свято – День Конституції, що підкреслює надзвичайну важливість цієї історичної події для подальшого життя нашої країни.

В цей день згадують й Конституцію гетьмана Пилипа Орлика, якій понад 300 років, що вважається першою писемною Конституцією Європи. До речі, два роки тому рукопис, який зберігається в Національному архіві Швеції, вперше прибув в Україну для експозиції.

Конституція України –  головний нормативно-правовий акт держави,  яким закріплено основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів.

Конституція України – наш моральний орієнтир, вона гарантує права і свободи людини, регулює відносини між державою та суспільством.  Основний Закон є певним дороговказом для країни та кожного громадянина, кожна стаття Конституції є запорукою існування держави. 

Сьогодні, в умовах повномасштабного російського вторгнення і численних злочинів окупантів, усі ми по новому оцінюємо значення цінностей, закладених у Конституції України. Основний Закон є ядром консолідації Українського народу.

Шануймо нашу Конституцію та неухильно дотримуємось її норм!

Владислав Ванда