ЦІКАВІ ЗНАХІДКИ НАШИХ АРХЕОЛОГІВ

ЦІКАВІ ЗНАХІДКИ НАШИХ АРХЕОЛОГІВ

Продовжується спільна археологічна експедиція здобувачів вищої освіти Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля та Горлівського інституту іноземних мов Донбаського державного педагогічного університету. Її учасники отримали перші й дуже вагомі результати: відкрито погребіння катакомбної археологічної культури. Наразі археологи продовжують вивчення поховань №1-3, а також решток погребіння зрубної культури. Для всіх зацікавлених надаємо більш детальну інформацію:

Поховання № 1.

Донецька катакомбна культура. Період ранньої бронзи. ХХVІІ – ХХVІ ст. до н.е. Поховано молоду жінку з грудною дитиною та дитиною в родових шляхах. Лежить в катакомбі на правому боці, обличчям до виходу. В поховальному наборі глиняний горщик, бронзовий ніж, бронзова проколка та два кременевих відщепи. Могила підтоплена водою, що ускладнює розкопки і вивчення.

Поховання № 2.

Донецька катакомбна культура. Період ранньої бронзи. ХХVІ – ХХІV ст. до н.е. Похований чоловік середніх років. Лежить в правій частині катакомби на правому боці, обличчям до виходу. В кістяку відсутні ребра і деформовано обрушенням череп. В поховальному наборі поруч зліва орнаментований глиняний горщик, далі – ритуальні кістки і голова тварини – бика, які лежать на сходинці перед виходом. Там же знайдено астрагал.

Поховання № 3.

Донецька катакомбна культура. Період ранньої бронзи. ХХVІ – ХХV ст. до н.е. Похована жінка похилого віку. Лежить в катакомбі на правому боці, обличчям до виходу із катакомби. В поховальному наборі зліва орнаментований глиняний горщик, далі – ритуальні кістки і голова тварини – вівці. До поховання на вході ведуть з лівої сторони три піщані сходинки.

Експедиція продовжується. Бажаємо нових відкриттів з прадавньої історії нашого краю.

Сергей Гладких