Нова зустріч партнерів

Для партнерів і друзів не існує перешкод для спілкування, навіть у воєнні часи.  Нова зустріч представників Горлівського інституту іноземних мов та Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля відбулася далеко від рідних домівок та академічних аудиторій – на чергових археологічних розкопках в державному історико-культурному заповіднику «Межибіж» на Хмельниччині. В зустрічі взяли участь й представники керівництва заповідника, зокрема В.С. Вєтров, завідувач сектору археології. Очолює навчальну археологічну практику здобувачів вищої освіти, як і минулого року, професор Ю.М. Бровендер. Особливість цьогорічної експедиції   полягає в тому, що розкопки проводяться на території фортеці, перші муровані споруди якої датуються ХІV століттям. Характер знахідок значно відрізняється від минулорічних, оскільки тоді це були курганні поховання бронзового віку. Слід зауважити, що це практично єдина студентська археологічна експедиція, яка організована закладом вищої освіти в реальних умовах 2022 року.

Представники нашого інституту із зацікавленістю ознайомилися із Заповідником, який  створено в 2001 році на базі комплексу пам’яток фортеці у смт Меджибіж. У відреставрованих залах представлена експозиція, що висвітлює теми з історії, археології, етнографії. У 2008 році в каретному корпусі замку було відкрито Музей Голодомору, який створений художником та скульптором Миколою Мазуром.

Учасники зустрічі обговорили шляхи подальшої співпраці освітніх закладів, які на сьогодні мають сумний статус двічі переміщених. Однак це не позначається на загальному високому рівні організації практичного навчання здобувачів вищої освіти.

Вячеслав Королев