Бахмут: як зараз живе місто поблизу лінії фронту

Бахмут: як зараз живе місто поблизу лінії фронту

Бахмут – одне з найбільш мальовничих міст на північному сході Донеччини. Тут збереглись десятки будівель кінця ХІХ століття, є знаменитий завод шампанських вин і чудові алеї троянд, не мільйон, приблизно 40 тисяч кущів голландських сортів набереться.

Але війна руйнує наше улюблене місто троянд.

Як живе Бахмут сьогодні?

Місто постійно знаходиться під обстрілами. І дуже важко спостерігати за тим, як знищують його інфраструктуру: заводи, житлові квартали, заклади освіти – зокрема, й три будівлі нашого рідного інституту (ГІІМ), та головне – гине мирне населення. Люди переживають біль і страх. Влада закликає людей до евакуації. Однак кожен сам вирішує: залишатись чи поїхати. Наразі це складний вибір, але кожен робить його сам.  

У цей непростий час місто живе своїм життям. Працюють деякі продуктові магазини, аптеки поповнюються ліками, частково курсує громадський транспорт, працює стоматологічна лікарня, ЦНАП та інші служби.

Мешканців Бахмута підтримують волонтери, небайдужі громадські об’єднання: завозять хліб та гуманітарну допомогу. На жаль, в місті відбуваються постійні перебої з водою, відсутній газ, частково електроенергія, але люди пристосовуватися до реалій життя.

У Бахмуті натепер залишилося приблизно 25 тис. населення. Наші студенти теж роз’їхалися по різних містах, проте викладачі і співробітники інституту підтримують з ними постійний зв’язок. Мешканці Бахмута потроху повертаються до своїх домівок, бо більше не витримують життя на чужині. Кожен з нас мріє про мир на рідній землі. І він обов’язково настане: Перемога буде за нами! Хоч якою дорогою ціною вона нам дістається.

Вячеслав Королев