CLIL at Work Стажування у Гейдельберзькому університеті

CLIL at Work Стажування у Гейдельберзькому університеті

Викладачі ГІІМ – доцент кафедри педагогіки та методики викладання Людмила Кокоріна, старший викладач кафедри англійської філології та перекладу Олена Корольова, доцент кафедри вітчизняної та зарубіжної історії Вікторія Концур – узяли участь у міжнародному стажуванні з методики предметно-мовного інтегрованого навчання у рамах проєкту Еразмус+ «Foreign Language Teacher Training Capacity Development as a Way to Ukraine’s Multilingual Education and European Integration». Навчальний візит тривав тиждень із 7 по 11 листопада 2022 року на базі Гейдельберзького педагогічного університету (Німеччина).

Мета стажування полягала в удосконаленні та подальшому впровадженні методів CLIL в українську освіту. Заходи були вдало збалансовані й поєднували теоретичну, практичну та культурну складову. Учасники проєкту прослухали лекції та взяли участь у семінарах з мультилінгвального навчання, особливостей системи педагогічної освіти в Німеччині, підходах до критичного навчання та методів фізично активного викладання у вищій школі. Практична складова передбачала попереднє обговорення, аналіз планів та відвідування навчальних занять, проведених студентами університету із застосуванням CLIL, педагогічне спостереження, а також подальше обговорення результатів уроків за участі методистів та студентів.

Зворушливою була зустріч учасників стажування з українськими школярами, які знайшли прихисток у Німеччині. Викладачі відвідали адаптовані для українських старшокласників уроки німецької мови. Родзинкою стажування стала низка екскурсій історичною частиною міста Гейдельберг, одну з яких підготували учні середньої школи ім. Теодора Хойса (Theodor Heuss Realschule).

Владислав Ванда