Гостьові тренінги від стейкхолдерів освітніх програм із психології

Гостьові тренінги від стейкхолдерів освітніх програм із психології

У квітні-травні 2023 року для здобувачів психологічних спеціальностей було організовано проведення двох тренінгів за темою «Зменшення ризику гендерно-зумовленого насильства під час планування сімейного життя».

Проводив заняття випускник ГІІМ, практикуючий психолог Торніке Касрашвили. Цей тренінг поглибив знання, навички та практичні інструменти здобувачів, які вони набували в межах навчальних дисциплін «Психологія сім’ї» (4 курс), «Психологія сексуальності» (2-4 курс), «Методика та організація соціально-психологічних та громадських тренінгів» (5 курс).

Матеріали тренінгу розроблені за програмою «Безпечне життя», що реалізовується в рамках проєкту «Надання послуг з невідкладної допомоги та захисту населенню, яке постраждало в результаті конфлікту в Україні» за фінансової допомоги Федерального міністерства закордонних справ Німеччини, ADH та NAK-karitative.

Яскрава, захоплююча і професійна робота ведучого упродовж тригодинного онлайн-спілкування дозволила з різних боків розглянути важливу та актуальну тему протидії насильству на гендерній основі.

Учасники заняття переконались, що недостатня обізнаність з проблемою та усвідомлення гендерних ролей призводять до нерівності в стосунках, що водночас може призвести до насильства. Тренінг допоміг зрозуміти важливість взаємоповаги, рівноправності та співпраці у плануванні родини; дав можливість зрозуміти гендерні стереотипи, що лежать в основі нерівності та насильства в родинах; надав учасникам інструменти для виявлення та розробки стратегій запобігання конфліктам, розвитку навичок міжособистісної комунікації та розв’язання  конфліктних ситуацій.

За відгуками учасників заняття, «такі тренінги допомагають зрозуміти, що насильство не є нормою та не має місця в сімейному житті», «сприяють покращенню якості життя людей», «надихають бути активними агентами змін у своїх спільнотах».

Владислав Ванда