Працюємо на якість!

Працюємо на якість!

Протягом лютого-квітня 2023 р. відбувся цикл розширених зустрічей стейкголдерів освітньо-професійної програми Середня освіта (Українська мова і література). Психологія. На такі зустрічі були запрошені здобувачі та випускники зазначеної ОПП, роботодавці-директори ЗЗСО (Галина Жукова, Олександр Пойда, Юлія Рукавицина, Вікторія Просяник), викладачі-методисти, вчителі-практики (Марина Жванія, Поліна Магда, Юлія Плужник), партнери (Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка), викладачі, які беруть участь у забезпеченні освітньої програми, керівниця відділу моніторингу якості вищої освіти ГІІМ Ірина Скляр.

Усі ці зустрічі були обʼєднані однією метою – зробити освітньо-професійну програму Середня освіта (Українська мова і література). Психологія кращою як на освітньому конкурентоспроможному обрії, так і на сучасному ринку праці.

Випускники Олена Голубцова, Роман Сльозкін, Таїсія Федорова поділились із здобувачами й колегами враженнями стосовно труднощів, із якими їм довелось стикнутись у процесі викладання в ЗЗСО, а також окреслили чинники, що мають, на їхню думку, найбільший вплив на ефективність професійної діяльності молодого фахівця та його кар’єрне зростання. 

Роботодавці-директори ЗЗСО Галина Жукова, Олександр Пойда, Юлія Рукавицина, Вікторія Просяник також долучились до обговорення питання щодо ефективності діяльності молодих фахівців та відзначили здатність до навчання протягом життя, стратегічне мислення, націленість на кінцевий результат, здатність ефективно представляти себе й результати своєї праці, ерудованість, загальну культуру, комунікабельність, володіння інформаційними та комунікаційними технологіями як такими, що є визначальними у професійному розвитку та кар’єрному зростанні фахівців вищого ґатунку.

Здобувачі вищої освіти Наталя Бутенко, Євген Терехов, Юлія Шевченко запропонували більше приділити увагу практичній підготовці, розширити перелік баз практичної підготовки, продовжити започатковані систематичні психологічні тренінги «Теплі середи», надати можливість обирати освітні компоненти вибіркового циклу дисциплін з інших ОПП, а також урахувати таку рекомендацію – при формуванні блоків дисциплін вільного вибору додати такі, що розширюють знання із психології успішної комунікації.

Усіма учасниками зустрічей піднімалося питання необхідності інтеграції до європейських освітнього й дослідницького просторів, імплементації документів, що визначають узгодженість вимог до освіти й науки в європейських країнах.

Керівниця відділу моніторингу якості вищої освіти ГІІМ Ірина Скляр представила результати опитування здобувачів, випускників і роботодавців. Метою таких опитувань було окреслення шляхів удосконалення освітньо-професійної програми Середня освіта (Українська мова і література). Психологія. Детально з ними можна також познайомитись за посиланнями:

http://surl.li/khklv

http://surl.li/jncxa

http://surl.li/khkku

http://surl.li/khkmp

Зустрічі були потужними й продуктивними. Дружна атмосфера лише надихнула на високі досягнення майбутніх випускників освітньо-професійної програми Середня освіта (Українська мова і література). Психологія.

Владислав Ванда