Міжнародний мовний флешмоб «ХVІІІ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності»

Міжнародний мовний флешмоб «ХVІІІ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності»

Кафедра української філології висловлює щиру вдячність студентам 1 і 3 курсів Максимові Шевченку, Аліні Зейналовій, Дмитрові Ратинському, Валерієві Гладишу, Ганні Бережній, Анастасії Єрьоменко, Світлані Скугоріній, Таїсії Федоровій, Анастасії Помазановій та Олесі Подніглазовій за допомогу в організації й проведенні Дня української писемності та мови.

9 листопада із самого ранку інститут наповнився урочистою атмосферою: усі вітали одне одного зі святом, на кожному поверсі можна було почути: «Пишемо диктант? Я завжди його пишу, і сьогодні обов’язково писатиму»; щоперерви в холі на екрані телевізора відбувалася демонстрація тематичних відеороликів.

О 10.30 викладачі, співробітники та студенти вишу зібралися в актовій залі на урочисте відкриття свята. Цього року наші юні колеги підготували яскраве дійство під назвою «Відчуй смак української мови».

Ведучі програми розповіли присутнім про роль Нестора Літописця у формуванні української писемності, про красу та вишуканість українського слова. Зворушливо пролунали уривки з роману Ліни Костенко «Маруся Чурай», продекламовані Максимом Шевченком та Аліною Зейналовою. Нікого не залишила байдужою й гумореска Віктора Євтушенка «Студентська логіка» у виконанні Дмитра Ратинського. Усі без винятку були вражені майстерністю відтворення Валерієм Гладишем особливого ідейно-емоційного навантаження пісні Кузьми Скрябіна «Сам собі  країна».

Наприкінці заходу відбулося нагородження переможців та учасників І етапу ІХ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, а також була проведена лінгвістична вікторина «Слово до слова – зложиться мова».

Виступи студентів, відеоролики, слайди, мовно-літературні загадки та ребуси подарували глядачам не тільки заряд позитивних емоцій, але й мали пізнавально-методичне значення. Подібні матеріали можна використовувати й у шкільній практиці під час позакласної роботи.

Останнім яскравим акордом святкового дня стала спільна участь адміністрації, викладачів та студентів ГІІМ (загалом понад 200 осіб) у міжнародному мовному флешмобі «ХVІІІ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності» під гаслом: #пишеморазом.

Із завмиранням серця ми слухали спеціально підготовлений до цього дня текст «Крила України», що традиційно продиктував його автор – доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, теле- та радіоведучий Олександр Авраменко. І в актовій залі, і в аудиторії № 201, де також писали диктант, панувала атмосфера духовного єднання з усією державою. Тож нехай це відчуття солідарності й надалі супроводжуватиме нас у житті, надихатиме на звершення й перемоги, а також вселятиме віру в краще майбутнє. Ми – різні, але всі хочемо жити в мирі та злагоді. Саме в цьому наша сила!

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Сергей Гладких