До 70-річчя ГІІМ: тиждень психології

До 70-річчя ГІІМ: тиждень психології

8-11 жовтня 2019 р. у Горлівському інституті іноземних мов відбувся Тиждень психології, присвячений 70-річчю рідного вишу.

У перший день заходів приміщення інституту прикрасили портрети видатних психологів ХХ – ХХІ сторіччя. Відео-добірка цитат учених різних країн світу про психологію людини, короткі пізнавальні кінострічки супроводжували з телемонітора, розташованого в холі першого поверху, всі перерви між заняттями впродовж усього тижня.

Студенти 2-3 курсів спеціальності Психологія в перший день тижня, 8 жовтня,  здійснили своєрідний «психологічний десант» по навчальних аудиторіях інституту: за кілька хвилин вони встигли надати студентам обох факультетів цікаву інформацію про можливості людської психіки, захопити дослідженням власних здібностей; привернули увагу до деяких таємниць психічного розвитку.

Наприкінці першого дня Тижня психології в ГІІМ відбувся тренінг «Ключі до власних можливостей», який відвідали понад 60 студентів, викладачів та гостей інституту. Заняття проводила завідувач секції психології, канд. психол. наук, керівник Центру інтелектуального розвитку «Intellect-City» у м. Краматорськ Тетяна Борозенцева. На зустрічі розгорнулась жвава дискусія про роль, яку грають в житті людини емоційні спогади: чи треба допомогти людині позбавлятись їх, чи, навпаки, зберігати їх, навчатись їх використовувати. Щоб засвоїти навик свідомо обирати емоції, учасники із захопленням відслідковували власні почуття, досліджували своє вміння «бути в моменті» та відчувати партнера по спілкуванню.

Другий день Тижня психології був іще більш яскравим та корисним.

9 жовтня 2019 р. відбувся практичний семінар «Сучасна психологічна служба в школі». Про виклики та завдання, що постають перед шкільним психологом, про останні нормативні положення, які регламентують його роботу, розповіла студентам-психологам 2-4 курсів та викладачам інституту Вікторія Анатоліївна Головко, завідувачка центру психології та соціальної роботи у м. Бахмут. Кафедра психології та педагогіки висловлює щиру подяку міському управлінню освіти за можливість залучити до викладання професіонала-практика такого високого рівня.

У другій частині дня учасників Тижня психології очікував тренінг «Життєві сценарії: від обмежень до індивідуальності». Тренінг було проведено фахівцем Школи транзактного аналізу Олексієм Олексійовичем Заріцьким, завідувачем відділу соціально-психологічного супроводу розвитку особистості Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (м. Краматорськ).

Харизматичний ведучий із захопленням відкривав присутнім таємниці умов, які підсвідомо спрямовують життєвий шлях кожної людини. Присутні на тренінгу студенти та викладачі дізналися, що життєвий сценарій людини складається у ранньому віці (до 4-х років) та потім впливає на усе подальше життя, поведінкові стратегії та ситуації вибору, розгортаючись у напрямку сценарної розплати. З іншого боку, життєвий сценарій відіграє надзвичайно важливу позитивну роль – він допомагає людині пристосуватися до зовнішнього світу та зберегти себе. Окрім того, саме сценарій життя робить особистість унікальною, неповторною, не подібною до інших. Завдяки вдало підібраним психологічним вправам, учасники тренінгу вчилися усвідомлювати свої життєві позиції, власні типи сценарних процесів, шукали нові моделі життєвих сценаріїв, що можуть бути створені власноруч. Чим їх буде більше, тим ширші можливості свідомо впливати на своє життя відкриваються у людини.

Аудиторія Олексія Заріцького, переважну більшість якої склали студенти, майбутні фахівці в галузі практичної психології, вдячно сприйняли теоретичний і практичний досвід, яким у живій та невимушеній манері майстерно поділився психолог.

 

10 жовтня 2019, коли визначався Всесвітній день психічного здоров’я, в Ін’язі була незвичайна атмосфера. Кожен студент та співробітник інституту мав можливість отримати в лотереї добрі веселі побажання (автори та виконавці ідеї – Олена Товстих, гр.302 та Ліза Комісаренко, гр. 202); багато неочіковано-цікавого досвіду отримали сміливці, що брали участь в акції «День щирих обіймів». З піднесенням сприйняли слухачі мотивуючу лекцію Олександра Борисенка (гр. 304), який своїм власним досвідом продемонстрував, як багато в житті залежить від сили власного бажання, впевненості та довіри до себе, позитивного мислення та рішучості дій.

У другій половині дня всіх бажаючих зібрав неймовірно динамічний, продуктивний та дуже корисний тренінг «Турбота про себе» від викладача кафедри психології та педагогіки Інни Валентинівни Долі, психологині гуманітарної організації «Проліска» за підтримки ОВКБ ООН. Теплу, майже лікувальну атмосферу створили на тренінгу щирі висловлювання учасників, відвертість ведучої, турботливі дотики дружніх долонь кола учасників.

 

У завершальний день Тижня психології, 11 жовтня 2019 р, відбулася яскрава лекція студента гр. 305 Володимира Черненка «Вступ до дизайну людини»; захоплюючий тренінг, присвячений дослідженню власних емоцій, провела магістрантка гр. 505 Анастасія Андрюханова.

Головною подією всього незвичайного тижня було привітання з нагоди 70-річчя інституту у стінах інституту дорогих гостей – майбутніх студентів, старшокласників бахмутських шкіл, та психологів-магістрантів, випускників 2018 р.

Студенти гр. 202, гр. 205, гр. 207, гр. 304 та гр. 305 організували та провели для школярів психологічний квест у приміщеннях інституту. Переміщуючись по «станціях», позначених портретами видатних учених-психологів, учні 10-11 класів ЗОШ № 5, 7 та 12 (загалом майже 40 учасників) шукали відповіді на неочікувані питання з психології людини, розв’язували ребуси, тренували абстрактне мислення та гнучкість свого сприйняття, виконували складні командні випробування. В нагороду за успішно проведені завдання кожен учень отримав в подарунок чарівну цукерку та ручку, що видаляє помилки в зошиті.

На загальній зустрічі, наприкінці всіх яскравих пригод психологічного тижня, школярів, студентів та випускників інституту чекала дискусія про переваги, небезпеку та майбутнє професії психолог (модераторами виступили Назар Власов  та Валерія Коник, студенти гр. 402 ). Перші випускники магістерського рівня Ін’Язу в Бахмуті (2018 р.) Мєщерякова Ольга та Ткаченко Тетяна розповіли про те, як складається їх професійна діяльність після отримання диплому практичного психолога: Ольга працює у міжнародній польській організації, що здійснює психологічну допомогу населенню вздовж лінії розмежування, Тетяна відкрила у місті власний кабінет та надає послуги психолога.

Сподобалась гостям інтерактивна вікторина з психології людини, яка була проведена з використанням технічних засобів (підготувала Ангеліна Колеснікова, гр. 304). Школярі, що отримали найвищі бали з вікторини, отримали призові солодощі від випускників-психологів ГІІМ. Солодкими призами та книгами кафедрою психології та педагогіки, за підтримки ГО «Асоціація психологів-практиків «ПреОбразование», були відзначені студенти ГІІМ, які взяли найактивнішу участь у підготовці та проведенні незвичайного Тижня, присвяченого 70-річчю рідного Інституту – Михайло Мішунін (гр. 402), Вікторія Шеріхай (гр. 207) та інші.

Великі справи стають можливими лише завдяки узгодженим діям людей, що об’єднані однією ідеєю, мрією та метою. Тиждень психології згуртував учасників не тільки прихильністю до науки, а ще й любов’ю до інституту, гордістю за його впевнений поступ уперед і вгору.

Служимо Ін’язу і Миру!                

 

Кафедра психології та педагогіки ГІІМ.

 

 

 

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Сергей Гладких