«Україна відома та невідома»

«Україна відома та невідома»

23 грудня в навчальному корпусі інституту відкрилася фотовиставка «Україна відома та невідома», на якій представлені авторські світлини професора Докашенка В.М. Виставка є одним з результатів виконання наукової теми кафедри вітчизняної та зарубіжної історії «Історико – культурні пам’ятки української провінції».

Предметом дослідження виступили історико-культурні пам’ятки державного значення всіх 24 областей та однієї автономної республіки України. Першу експедицію була здійснено в 2008 р. до Кіровоградської області, а останню – до Київської в 2019 р. Отже, вдалося відтворити загальний стан історико-культурних пам’яток всіх регіонів України.

Головна мета і самого дослідження, і даної виставки – показати красу нашої землі, багатство її культурної та природної спадщини, привернути увагу до проблеми збереження цього багатства. Частина світлин має вже історичне значення, бо одна частина з них вже не підлягає відновленню, а інша зруйновані під час бойових дій на сході. Спочатку автори планували представити тільки
історико-культурні пам’ятки, але додали й пам’ятки природи, на які так багата наша чарівна країна.

Актуальність теми та самої виставки значно підсилюється в контексті Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, яка затверджена Постановою Кабінету Міністрів України ( No 695 від 05.08.2020 р.) і одним із напрямів реалізації Стратегії визначено саме захист культурної спадщини.

Підготовка матеріалів виставки продемонстрували ще один важливий її аспект – формування візуальної грамотності, адже вміння аналізувати фото є однією з компетентностей, що розвиває проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо – медійна грамотність», учасником якого інститут став з 2019 року.

«Були роздуми щодо назви виставки…- зауважив Віктор Миколайович, – але зупинилися на цій: «Україна відома та невідома», бо так багато ще місць, які захоплюють подих, які здатні викликати найсильніші емоції та почуття. Нам дуже хотілося поділитися цими емоціями і нашим болем за подальшу долю цієї краси».

Рекомендуємо переглянути відео відкриття фотовиставки.

Администратор