День письменника

День письменника

3 березня у світі відзначався День письменника.

Він був прийнятий на 48 конгресі Міжнародного ПЕН-клубу (PEN International) у 1986 році.

ПЕН-клуб (poets- поети, essayists – нарисовці, novelists – романісти) – це правозахисна організація, що об’єднує професійних письменників, які працюють у різних жанрах літератури.

Цей день є приводом для вшанування літературних діячів, які здобули визнання, привнесли свою думку в наше життя через свою “майстерність слова”; чиї твори не залишили нас байдужими й стали приводом для роздумів.

Щороку 10 грудня в столицях Швеції та Норвегії вручають Нобелівську премію за певні досягнення в різних сферах, у тому числі й за літературну майстерність. Альфред Нобель заповідав вручати премію за «найвидатнішу літературну роботу», а не за тиражі й популярність.

Саме ж поняття «книга-бестселер» існувало вже на початок XX століття, й обсяги продажів хоча б частково підтверджують майстерність й літературну значущість письменника.

Тому в ці дні ми хочемо познайомити вас із деякими видатними письменниками – нобелевськими лауреатами з літератури, які писали не тільки складні та “надрозумні” книжки, а й історії, які захоплюють, не відпускають читача аж до кінця прочитання твору. Класика теж буває цікавою;)

Пропонуємо безкоштовний літературний чек-лист для поціновувачів гарних книжок:

  • 1. 1907. Редьярд Кіплінг: “Книга джунглів”.
    2. 1920. Кнут Гамсун: “Пан”.
    3. 1929. Томас Манн: “Будденброки”.
    4. 1946. Герман Гессе: “Степовий вовк”.
    5. 1957. Альбер Камю: “Чума”.
    6. 1982. Габріель Гарсіа Маркес: “Сто років самотності”.
    7. 1993. Тоні Моррісон: “Пісня Соломона”.
    8. 1998. Жозе Сарамаго: “Євангеліє від Ісуса”.
    9. 2009. Герта Мюллер: “Гойдалка дихання”.
    10. 2017. Кадзуо Ісігуро: “Залишок дня”.

Сергей Гладких