Тренінг для фасилітаторів з організації та проведення інтерактивної освітньої виставки «Mental Тrek»

Тренінг для фасилітаторів з організації та проведення інтерактивної освітньої виставки «Mental Тrek»

З 11 по 14 травня у конференц-залі готелю «Бахмут» відбувся тренінг, метою якого було підготувати команду фасилітаторів для організації та проведення ІОВ «Mental Тrek».

Тренери – Бамбуля Софія (до речі, наша студентка, учасниця СНТ) та Олеся Лисенко – упродовж чотирьох днів навчали учасників методиці та сприяли вдосконаленню навичок щодо подальшої роботи з підлітками й молоддю за тематикою Mental health.

Учасниками стали студенти, науково-педагогічні працівники ГІІМ, освітяни з м. Бахмут та гості з м. Дружківка.

У результаті тренінгу учасники та учасниці оволоділи комплексом базових знань за темою «Mental health» для провадження освітнього процесу відповідно до змісту інтерактивної освітньої виставки; розвинули комунікаційні навички процесу фасилітації; відпрацювали уміння організації ефективної взаємодії з групами під час роботи на станціях інтерактивної освітньої виставки «Mental Trek» тощо.

Тренінг та виставка організується в рамках проєкту «Психічне здоров’я для України» (Mental Health for Ukraine (MH4U)), що впроваджується за підтримки Швейцарії й надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва та  за сприяння МОЗ України.

Інтерактивна виставка «Mental Тrek» не лише інформує про засоби підтримки й досягнення власного психічного здоров’я у повсякденному житті та в кризових ситуаціях, а й навчає бути толерантними до людей, які мають психічні розлади або перебувають у стані психічного неблагополуччя, вчить вмінню підтримувати таких людей.

Виставка є унікальним освітнім інструментом. Завдяки методиці, використовуваній у «Mental Тrek», молоді люди – учасники – сприймають складний, важливий, а інколи й сповнений болю матеріал продуктивно й відносно легко.

Про це можна впевнено говорити, виходячи з досвіду її широкого застосування на інших складних темах (профілактика торгівлі людьми, ВІЛ/СНІД та ін.).

Ключовим тут є те, що методика занурює відвідувачів виставки в тему, спонукає брати активну участь у процесі вивчення питання, бути відкритими й ділитися власним досвідом у пошуку відповідей на важливі питання ментального благополуччя.

Жваво, цікаво й неочікувано – зазвичай таким словами описують учасники виставку за підсумками участі в ній.

І в ГІІМ вже була проведена перша експериментальна виставка – 20.05, в 106 аудиторії. Наші студенти стали більш обізнаними в темі Mental health та залюбки поділились з фасилітаторами своїми думками. На черзі ще одна виставка, тому стежте за анонсами, щоб обов’язково на неї потрапити;)

Сергей Гладких