Програма «Молодіжний працівник»

Програма «Молодіжний працівник»

Реалізація Програми «Молодіжний працівник» розпочалася в 2014 році за підтримки Програми розвитку ООН України та у співпраці з Міністерством молоді та спорту України й Державним інститутом сімейної та молодіжної політики. Впровадження Програми «Молодіжний працівник» в Україні – це унікальна можливість підвищити професійний рівень представників державних службовців та громадських об’єднань, які працюють з молоддю, що сприятиме збільшенню кількості молоді, яка бере участь у формуванні молодіжної політики, та посилить на загальнодержавному рівні взаємодію державних та молодіжних громадських інституцій щодо соціального становлення молоді.

Програма є національною. Вперше за роки Незалежності започатковано навчальну програму національного масштабу для фахівців, що працюють з молоддю, яка базується на принципах міжсекторального та міжгалузевого партнерства. Вперше фахівців, які працюють з молоддю, виділяють в окрему професійну групу. Молодіжна робота виокремлюється як окремий професійний напрям, що потребує спеціально підготовлених фахівців.

Програма базується на принципах неформальної освіти, що робить її доступною для широкого кола представників суміжних галузей. Щоб пройти навчання за Програмою, не потрібно мати спеціальну освіту, рекомендаційні листи від керівництва, бути представником певних організацій тощо. Єдина умова до участі – досвід та бажання працювати з молоддю. Крім того, участь у Програмі є безкоштовною як для учасника, так і для організації, яку він представляє.

10.11.2021 – 12.11.2021 представники відділу виховної роботи студентів брали участь у тренінгу «Молодіжний працівник».

 Базовий тренінг є першим навчальним рівнем програми “Молодіжний працівник”.

Під час тренінгу учасниці  отримали стимул для розвитку компетенцій молодіжної  працівниці та визначили власний шлях розвитку. Саме тут учасниці дізналися, що таке молодіжна політика, що з нею відбувається в Україні, який зміст молодіжної роботи, чим вона особлива, чому важливо робити акцент на участі й залученості молоді, що означає бути молодіжною працівницею в громаді та як розвинути власні компетенції в молодіжній роботі.

Програма складалася з трьох модулів:

Модуль 1. Молодіжна політика і молодіжна робота

Ключові теми: Хто така молодь? Що таке молодіжна політика? Участь молоді. Міжсекторний підхід. Молодіжна робота і молодіжна політика. Європейський підхід до молодіжної політики.

Модуль 2. Громада і молодіжна робота в громаді

Ключові теми: Громада. Активізація громади. Молодіжна робота в громаді. Міжсекторний підхід. Участь молоді.

Модуль 3. Компетенції молодіжного працівника

Ключові теми: Молодіжний працівник. Компетентнісний підхід. Компетенції молодіжного працівника. Портфоліо молодіжної роботи Ради Європи.

Під час тренінгу учасниці обмінялися  досвідом та знайшли партнерів для реалізації спільних проєктів у молодіжній сфері.

Владислав Ванда