Тиждень історії в новому форматі

Тиждень історії в новому форматі

28 березня планувалось розпочати Тиждень історії… Однак був день 24 лютого, який поділив життя громадян України та й усього світу на «до» та «під час». Гібридні загрози та засоби протидії їм, що активно досліджувались учасниками проєкту «Академічна протидія гібридним загрозам», перейшли в повномасштабну конвенційну війну. Як наслідок, у ХХІ столітті ми маємо вже другу Небесну сотню. На цей раз Дитячу. Палають міста і села нашої України, гинуть наші військові та мирне населення. Війна стала випробовуванням для всіх і всього: теорій і практик, урядів і громадських організацій, для кожної людини.

Ми продовжуємо працювати, ми проводимо Тиждень історії в новому форматі. Запрошуємо колег, студентів, всіх друзів інституту відвідати фотосайт «Україна відома і невідома», який розташовано на сайті інституту (http://uvin.forlan.org.ua), поруч із посиланням на Facebook, Instagram та YouTube. Створення фотосайту стало результатом виконання грантової програми «Факти з історії Донбасу» в рамках великого всеукраїнського проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який виконується Радою наукових досліджень та обмінів за підтримки Посольств Великої Британії та США, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією  української преси.

Створення цього сайту було основним завданням програми, його мета – вивчення невідомих або замовчуваних сторінок історії регіону, розвінчання міфів та спростування стереотипів, протидія дезінформації щодо минулого та сучасності Донбасу через візуальне знайомство з історичними пам’ятками Донецької та Луганської областей. На сайті представлені світлини культурних пам’яток Донбасу з супровідним текстом, в тому числі й аудіо запис.

Представлений фотосайт розглядаємо як перший крок до створення галереї історико-культурних пам’яток усіх областей України, які було вивчено під час більш ніж десятирічної роботи над темою «Історико-культурні пам’ятки української провінції: пошуковий та дослідницький аспекти». Щиро дякуємо адміністрації за вирішення питання про розташування фотосайту на загальноінститутському сайті. Сподіваємося на активність у відвідуванні фотосайту і розраховуємо на його підтримку.

Також на сайті інституту в розділі «Наука» (https://edu.forlan.org.ua/?page_id=811) розміщено макет нового випуску збірника наукових праць «Грані історії». Це черговий, дванадцятий, випуск нашого збірника, видання якого розпочалося ще в 2008 році. Основою формування збірника стали матеріали п’ятої Всеукраїнської (з міжнародною участю) науково-практичної конференції, ініційованої кафедрою вітчизняної та зарубіжної історії,  «Регіоналістика в цивілізаційному вимірі: напрямита перспективи поступу». На думку організаторів, вона стала  логічним продовженням чотирьох попередніх конференцій, робота яких відбулася під назвою «Бахмутська старовина: краєзнавчі дослідження».

Коригування напрямку дослідження зумовлене прагненням реалізувати   пропозиції  учасників попередніх форумів щодо розширення кола питань для обговорення через розширення проблематики інших галузей гуманітарних знань. У роботі пленарного засідання та семи секційних засідань взяли участь понад 80 науковців, викладачів, вчителів, здобувачів вищої освіти різних рівнів та інших осіб, зацікавлених краєзнавчою тематикою.

Учасники конференції представляли наукові та освітні спільноти багатьох регіонів України, а також Естонії, Казахстану, Киргизії. Важливим аспектом конференції, проведеної цього року, стало виокремлення двох секцій, матеріали яких відображають результати участі організаторів конференції у міжнародних проєктах – «Академічна протидія гібридним загрозам» і «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність – національне розгортання».

Редакційна колегія збірника (головний редактор – професор В.М. Докашенко) ознайомилася з поданими матеріалами та рекомендувала до друку близько двадцяти статей, які пройшли процедуру «сліпого» рецензування. Уперше читачам запропоновано рубрику з матеріалами  для практичного застосування в закладах освіти, адже конференція має й практичне спрямування. Висловлені під час роботи конференції думки й ідеї, що були підтримані більшістю учасників, дозволяють нам зробити певні узагальнення й висновки: рівень розвитку регіонів перетворився на важливий чинник цивілізаційного поступу суспільства; світовий прогрес складається з суми успішних регіональних осередків; найбільші світові проблеми, зокрема й подолання наслідків коронавірусу, можна вирішити тільки спільними зусиллями.

Отже, запрошуємо всіх на Тиждень історії в новому форматі.

Владислав Ванда