Про міжнародну онлайн-конференцію «Online-Konferenz der deutschen und ukrainischen Germanistik»

Про міжнародну онлайн-конференцію «Online-Konferenz der deutschen und ukrainischen Germanistik»

6 травня 2022 та 13 травня 2022 відбулася дводенна міжнародна онлайн-конференція «Online-Konferenz der deutschen und ukrainischen Germanistik», організована Інститутом німецької мови Наукового товариства ім. Лейбніца (м. Маннхайм, Німеччина) та Асоціацією українських германістів. У її роботі від секції німецької мови кафедри германської філології ФРГМ взяли участь к.філол.н., доц. Морозова Л.І. та ст. викл. Шарко А.А., багаторічні члени Асоціації українських германістів.

Учасники цієї конференції обговорювали широке коло питань, пов’язаних зі станом співпраці українських та німецьких університетів, зокрема партнерство університетів Ерланген-Нюрнберг-Львів, Байройт-Львів-Тернопіль-Донецьк (Вінниця), Аугсбург-Чернівці-Пільзен, Львів-Фрайбург. Було зазначено, що контакти між цими університетами зав’язалися в 90-ті роки ХХ ст. і успішно розвиваються дотепер, насамперед у сфері академічного обміну студентів та підвищення кваліфікації викладачів.

Окрему увагу було приділено роботі літературного центру Поля Целана у Чернівцях, про історію становлення якого детально розповів проф. П. Рихло.

На завершення цієї конференції представники Гете-інституту К. Бук та Т. Павлова та пані доктор Х.Вейертс-Шведа з Німецького науково-дослідницького товариства (DFG) поінформували присутніх про наявні на сьогодні можливості отримати у Німеччині стипендії на навчання та наукове стажування.

Родзинкою цієї конференції стало особисте спілкування у так зв. Breakout-Räumen, де обговорювалися конкретні напрями подальшої співпраці між українськими та німецькими університетами, зокрема щодо створення нового великого німецько-українського словника.

к.філол.н., доц. Морозова Л.І.

Вячеслав Королев