КРУТИ – МІСЦЕ ГЕРОЇЧНИХ БОЇВ ЗА УКРАЇНУ

КРУТИ – МІСЦЕ ГЕРОЇЧНИХ БОЇВ ЗА УКРАЇНУ

Українські воїни, переважно студенти-добровольці, у 1918 році стали символом героїзму та самопожертви під час бою з більшовиками, здавалось би, обороняючи невелику залізничну станцію на підступах до Києва, а насправді – незалежність держави та право нашого народу на вільне життя. Для вшанування цього подвигу 29 січня проголошено в Україні Днем пам’яті Героїв Крут.

Існування незалежної української держави – причина російської військової агресії не тільки зараз, але й під час буремних подій 1917 – 1921 років. Станом на кінець січня 1918 року більшовики окупували майже все Лівобережжя та були готові завдати головного удару по Києву. Противник переважав у кількості живої сили та зброї, армія новоствореної Української Народної Республіки не мала необхідних засобів для захисту столиці зі всіх напрямків імовірного наступу. Оборону на залізничній станції Крути зайняв загін добровольців, їхні героїчні дії, вдалий вибір позицій дали змогу уповільнити наступ червоноармійців та виграти час для підписання Брестського мирного договору, за умовами якого країни Четверного союзу визнали незалежність УНР.

Символічно, що в березні 2022 року воїни Збройних сил України та сил територіальної оборони вступили в бій під Крутами з російськими окупантами. Через 104 роки українські бійці знову стримували росіян у цьому місці, на підступах до столиці, надаючи час та можливість дипломатам домовитись про критично важливу допомогу від інших країн. Герої Крут – приклад сміливості та жертовності для всіх поколінь українців.

Вічна слава мужнім крутівцям та всім захисникам України!

Монумент «Пам’яті Героїв Крут» на місці бою

Владислав Ванда