Що таке емоційне виснаження?

Що таке емоційне виснаження?

У медіа та соцмережах поширений термін “емоційне вигорання під час війни”. Однаку науковій психології такого терміну поки немає. Насправді за ним криється емоційна втома або виснаження, яке розвивається на фоні подій і новин про війну.

Основні ознаки емоційного виснаження під час війни:

  • дратівливість від новин;
  • неготовність читати новини;
  • втома від контенту, пов’язаного з війною;
  • апатія;
  • зниження інтенсивності дії. Наприклад, якщо на початку війни людина активно донатила та долучалась до волонтерських ініціатив, то зараз всі ці дії менш інтенсивні;
  • емоційні гойдалки;
  • прояв песимістичних настроїв.

На початку війни українці гуртувались, залучали всі сили у волонтерську діяльність, донатили, були емоційно включені в новини. Згодом адаптувались до ситуації. Поступово зменшилась волонтерська залученість та частота донатів.

У деяких людей це супроводжувалось втомою, зменшенням споживання контенту про війну або навіть уникненням цієї теми. Наприклад, людина зменшила кількість новинних каналів у Telegram та почала більше споживати розважального або освітнього контенту. 

“Це нормальний процес. Війна – дуже важка тема. Неможливо бути постійно емоційно включеним в горе, біль, проблеми та невизначеність”.

Кожен із нас має ризик розвитку емоційної втоми під час війни.

 Однак є люди, які більш схильні до її проявів:

  • вразливі люди, які емоційно реагують на події;
  • емпатичні особи, які не можуть контролювати цю рису та дуже швидко і емоційно входять у різні ситуації та події;
  • люди, чия професійна діяльність тісно пов’язана з подіями: поліція, ДСНС, військові, журналісти, дипломати, лікарі, психологи, волонтери тощо. 
  • люди, які не дотримуються інформаційної гігієни. 

Шляхи подолання емоційного вигорання:

Важливо розвивати рефлексію. Саме завдяки самоусвідомленню ми починаємо краще орієнтуватися у собі, а отже вчасно відслідковувати свій настрій, думки, стан. Можемо помічати зміни, які стаються у нашому внутрішньому світі.

Звертайте увагу на сигнали вашого тіла. Дуже часто біль – це сигнал, який ваше тіло надсилає при вигоранні. Тіло завжди розмовляє з нами – але ми не слухаємо.

Давайте собі відпочити, змінюйте обстановку. Планування відпочинку завжди підвищує настрій і жагу до життя.

Частіше займайтеся улюбленою справою. Хобі допомагає уникнути вигорання, головне в цьому процесі – навчитися відновлювати сили та заряджатися енергією.

Пам’ятайте про людей, які підтримують вас. Коли ви відчуваєте стрес, вам хочеться віддалитися від людей, але насправді вони можуть стати ефективною зброєю проти вигорання. Рідні та друзі завжди здатні підтримати. Проводьте з ними більше часу, це допоможе нівелювати стрес і тривогу.

Визначити свої пріоритети та життєві цінності. Вигорання ‒ ознака того, що щось важливе у вашому житті не працює. Виділіть час на те, щоб подумати про свої надії, цілі та мрії.

Хваліть себе. Нагадуйте собі про власні досягнення.

Фізичні вправи. Незважаючи на те, що фізичні вправи ‒ це останнє, чим ви захочете займатися під час емоційного вигорання, вони є потужними ліками. До того ж, це те, що можна зробити прямо зараз.

Прагніть до того, щоб займатися спортом 30 хвилин в день: бажано

розділіть цю активність на відрізки по 10 хвилин.

Владислав Ванда