Навчальний візит в Астонський університет

Навчальний візит в Астонський університет

2-6 жовтня 2023 року в рамках проєкту Еразмус+ MultiEd відбувся візит представників партнерських закладів освіти до Астонського університету в Бірмінгемі (Англія). Тема візиту – “Мультилінгвізм в освіті, досвід Великої Британіі”. Команду ГІІМ представляли: Тетяна Марченко – заступник директора з науково-педагогічної та навчально-методичної роботи, Марина Шкуропат – відповідальна за міжнародну діяльність, менеджерка проєкту, та Олена Ясинецька – доцент кафедри англійської філології та перекладу. Програму візиту та організаційний супровід надала Сьюзан Гартон, професорка Астонського університету.

Протягом візиту відбулося знайомство з кампусом університету, навчальними корпусами, кафедрою англійської мови, студентським клубом. Гості помітили, що кампус Астонського університету вирізняється культурним та національним розмаїттям студентства, тому головними принципами комунікації в Астоні є інклюзивність, повага до відмінностей, расова й релігійна толерантність.

Серед тем, які обговорювалися на семінарах, були такі, що охоплювали питання педагогічної взаємодії між учасниками освітнього процесу, створення адекватних форм оцінювання та ефективного використання різноманітних ресурсів штучного інтелекту в навчальному процесі. Своїми думками, науковими висновками та практичним досвідом ділилися запрошені професори Мічиганського університету Дональд Фріман та Кетлін Грейвс, а також професори Гаятрі Пател та Кріс Умфревіль – адміністратори освітніх програм Астонського університету.

Професорка Нур Гутон розповіла учасникам візиту про здобутки проєкту Еразмус + TEFE (Teachers of English for Future Europe), який паралельно з проєктом MultiEd виконувався командою викладачів англійської мови Астонського університету разом з іншими європейськими партнерами. Вона наголосила на важливості використання принципів міжкультурної комунікаціі для урахування різноманітних підходів до навчання англійської мови в національних освітніх системах. Всі учасники отримали сертифікати.

Окрім суто навчальних тем, учасникам візиту запропонували культурну програму – відвідання міста Стретфорд-на-Ейвоні, де народився видатний поет і драматург, засновник літературної англійської мови Вільям Шекспір. Місто, у якому зберігся дух Ренесансу та унікальний історичний колорит, приваблює мільйони туристів. Багато пам’яток пов’язані з іменем Шекспіра, сучасний театр створює постановки його драматичних творів.

В останній день візиту представників українських команд вітали співробітники мерії Бірмінгема. Зокрема, вони розповіли про величезну роботу з українськими біженцями, яку департамент соціального захисту проводить від початку війни.

Освітній візит до Астонського університету посприяв розвитку методичних та педагогічних компетентностей учасників, розширив можливості міжкультурної комунікації в академічному середовищі та надихнув на подальше поширення результатів проєкту MultiEd.

Владислав Ванда