Propaganda, Media, and Fake News: Відеоконференція студентів ГІІМ та Університету Флориди (Талахасі, США)

Propaganda, Media, and Fake News: Відеоконференція студентів ГІІМ та Університету Флориди (Талахасі, США)

29 жовтня відбулася відеоконференція між студентами Університету Флориди (FSU) та студентами Горлівського інституту іноземних мов. Ідея відеозв’язку виникла у доцента ГІІМ Марини Шкуропат, яка під час свого стажування за програмою ім. Фулбрайта в 2017 році в США відвідала Університет Флориди із лекцією про політичну ситуацію в Україні і  познайомилася з викладачами університету. Ідея була підтримана докторанткою Університету Флориди Світланою Ярожинськи, яка в цьому семестрі викладає у FSU курс «Propaganda, Media, andFakeNews».

З огляду на те, що ГІІМ уже другий рік є учасником проєкту з медіаграмотності від IREX «Learn to Discern» і група студентів минулого року пройшла п’ятитижневий тренінговий курс з медіаграмотності англійською мовою, а також на те, що два проєкти ERASMUS + мають складову з медіаграмотності, – саме на їх основі  розроблені нові вибіркові дисципліни, пов’язані з медіаграмотністю, – темою для обговорення було обрано «Сучасні форми пропаганди». На підготовчому етапі студентам обох навчальних закладів було запропоновано ознайомитися зі статтею Маши Гессен «Why the Russian Influence Campaign Remains so Hard to Understand» (TheNewYorker, December 18, 2018), яка аналізує гібридні форми пропаганди як засіб позбавлення здатності адекватного сприйняття реальності. Після цього американські та українські студенти  підготували питання для обдумування за змістом статті, і найцікавіші були обрані для спільного обговорення. Зокрема, обрані були такі: Чи важко звичайним людям розрізнити інформацію та пропаганду, які створені для того, щоб формувати думки та впливати на рішення? Як не потрапити в пастку пропаганди? Як захиститися від загрози маніпуляції та дезінформації ззовні? Чи введення обмежень буде порушувати свободу слова? Як українці / американці сприймають меми в соціальних мережах – більше як загрозу, чи розвагу? І чи можуть політично забарвлені меми вплинути на політичні уподобання виборців?

Після обміну думками певний час було відведено задля обміну питаннями загального характеру.

З української сторони в зустрічі взяли участь: студенти ФСМК Борисенко О., Дегтярьова А., Нечитайло В., Ворошилова В., Тарасова Ю., Рибалко П., Астахов О. та студенти ФРГМ Кучерук В, Мірошнікова А., Дяченко В., а також доценти Шкуропат М.Ю. та Концур В.В.

Всім, хто зацікавився, можна ознайомитися із відеозаписом конференції за наступним посиланням:

 

Сергей Гладких