САПЕРИ УКРАЇНИ ПОПЕРЕДЖАЮТЬ!

САПЕРИ УКРАЇНИ ПОПЕРЕДЖАЮТЬ!

18 жовтня 2021 року в інституті відбувся захід з навчання правилам безпечної поведінки в умовах наявності ризиків, що несуть міни та інші вибухонебезпечні предмети. 

Навчання провели представники  Асоціації саперів України (АСУ) – «Ukrainian Deminers Association» (UDA).

В ході заходу працівники структурних підрозділів інституту отримали практичні знання щодо мінної небезпеки та моделі правильної поведінки у різних небезпечних ситуаціях.

Правила поводження з вибухонебезпечними предметами

Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних умов вибухати.

До вибухонебезпечних предметів належать:

Вибухові речовини — хімічні з’єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів.

Боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для враження живої сили супротивника. До боєприпасів належать: бойові частки ракет; авіаційні бомби; артилерійські боєприпаси (снаряди, міни); інженерні боєприпаси (протитанкові і протипіхотні міни); ручні гранати; стрілецькі боєприпаси (набої до пістолетів, карабінів, автоматів тощо);

Піротехнічні засоби: патрони (сигнальні, освітлювальні, імітаційні, спеціальні); вибухові пакети; петарди; ракети (освітлювальні, сигнальні); гранати; димові шашки.

Саморобні вибухові пристрої – пристрої, в яких застосований хоча б один елемент конструкції саморобного виготовлення: саморобні міни-пастки;

міни-сюрпризи, що імітують предмети домашнього побуту, дитячі іграшки або речі, що привертають увагу.

Поведінка

Якщо я знайшов підозрілий предмет

Модель правильної поведінки:

Правило 1: НЕ ПАНІКУВАТИ

Правило 2: ЗУПИНИТИСЯ, та не рухаючись, ПЕРЕВІРИТИ,чи немає ще чогось підозрілого поруч, уважно роздивившись навкруги

Правило 3: ОБЕРЕЖНО ВІДІЙТИ подалі від небезпеки, по можливості рухаючись тим шляхом, яким прийшов (не менше 300 м)

Правило 4: У безпечному місці ЗАЛИШИТИ якусь ПОЗНАЧКУ (червону стрічку, хустину тощо) та ПОВІДОМИТИ службу порятунку за телефоном – 101

Владислав Ванда