7 правил успішного студента!

7 правил успішного студента!

Пильність (вона ж уважність)
Для початку Ви повинні уважно вивчити своїх викладачів. Мабуть, тут доречна фраза: “Хто володіє інформацією – той володіє світом”. Дуже корисно знати звички і слабкості своїх професорів. Так само непогано отримати інформацію про своїх однокурсників (Вам не один рік з ними разом навчатись), а так само і про курс старше на рік (повірте, вони знають багато цікавих речей). Як говориться: “Хто попереджений – той озброєний”. Особливу увагу приділіть своєму деканату. Там знаходяться важливі люди, з якими Вам доведеться вирішувати багато навчальних питань.

Ледачість
На жаль, більшість молодих людей “хмеліють” від подарованої їм свободи, і починають тотально лінуватися. Шановні студенти! Це неправильна тактика! Так, за Ваші пропуски Вас ніхто не буде лаяти чи карати. Просто перед сесією Ви раптом побачите себе у списках на відрахування. Найпростіший спосіб боротися з лінню складається з двох законів. Перший – “Ніколи не відкладай на завтра те, що можна зробити сьогодні”. Це нескладно і ефективно. Другий закон говорить: “Сам себе не похвалиш – ніхто не похвалить”. Ставте собі невеликі цілі і робіть самі собі заохочення. Зробили реферат – відмінно. Можна піти погуляти / пограти на комп’ютері / купити щось смачне тощо.

 Допитливість
Кожному викладачу приємно, коли студент цікавиться його предметом. Задає питання, просить додаткову літературу. За це ви, образно кажучи, отримуєте “плюсики”. Викладач відзначить Вас, і швидше за все, заохотить. Мінімальне, що потрібно робити – це сидіти на парах не з відсутнім і замученим обличчям, а зображувати живу цікавість. Дивіться на викладача, кивайте в такт його тексту, робіть помітки в зошиті. На тлі інших одногрупників Ви будете виглядати як старанний відмінник.

Самостійність
У школі за Вами бігав класний керівник, умовляв вчитися, і просив вчителів, для того щоб вони поставили Вам хорошу оцінку. В інституті, на жаль, такого немає. Хочете вчитися – вчіться, хочете дізнаватися додаткову інформацію – ідіть і шукайте. Вам доведеться навчитися самому організовувати свій час. Розподіляти сили і вчитися розставляти пріоритети. На допомогу до самостійності можна запропонувати другий закон боротьби з лінню. З часом відбудеться ефект собачок Павлова – Ви привчите себе до відповідальності, і це стане рисою Вашого характеру (тобто самі заохочення вже будуть не потрібні).

Спокій
Інститут – це перевірка на міцність. Для тих, хто хоче в ньому серйозно вчитися – це одна суцільна стресова ситуація. Тому заздалегідь привчіть себе не реагувати гостро на проблеми, що виникають. Вчіть заспокійливі мантри, запишіться на йогу, або просто намагайтеся в такі моменти відключатися від реальності і думати про щось своє, позитивне.

Наполегливість
В інституті Ви повинні наполегливо та самостійно собі допомагати. Вам самим доведеться бігати за викладачем, умовляти його перевірити Вашу роботу (якщо Ви не здали її в строк), або домовлятися про консультації. Деякі можуть відреагувати на це дещо агресивно, але не варто здаватися. Головне ненав’язливо, але наполегливо, “ходити за викладачем” і робити так, щоб він про вас не забував.

Корисні знайомства
У наш час без них ніяк не обійтися. Завжди добре мати “свою” людину в тому місці де Ви вчитеся / працюєте / відпочиваєте. У спірних ситуаціях вона підкаже Вам, як правильно вчинити, вкаже на потрібну людину, чи сама спробує допомогти.

Владислав Ванда