ПОРАДИ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРЯННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ

ПОРАДИ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРЯННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ

Тривога та переживання у відповідь на загрозу життю та здоров’ю – це нормальна фізіологічна реакція. Якщо людина абсолютно нічого не боїться, то це, скоріше, психічне порушення, наприклад депресія або апатія.

1. Дозуйте отримувану інформацію. Оберіть кілька офіційних джерел та ЗМІ, яким ви довіряєте, оцінюйте отриману інформацію тверезо і робіть паузи у процесі читання новин. Пам’ятайте, що від новин, від інформації можна постраждати більше, ніж від перебування безпосередньо в зоні терористичної атаки, війни тощо. Інформаційна атака – є найбільш травматична в ситуації воєнної загрози. Оскільки масова паніка негативно впливає на адекватність реакцій людини,

2. Плануйте майбутнє! Не «заморожуйте», принаймні у своїй голові, ніяких планів. Всі зараз зосереджені на новинах, де які танки, бази розміщення військ і так далі. Не варто акцентувати на цьому свою увагу. Плануйте, як ви проведете відпустку, як будете робити ремонт тощо, де будете працювати після закінчення університету тощо.

3. Турбуйтеся про когось. Це насправді добре працює, тому знайдіть об’єкт, про який ви будете піклуватися. Це можуть бути ваші родичі, домашні улюбленці, домашні рослини, але рівень вашої тривожності значно знизиться.

4. Займайтеся активною діяльністю. Не сидіть на місці, не чекайте чогось, обов’язково продовжуйте жити, виконуючи прості побутові справи – це допоможе вашому тілу позбуватися фізичної напруги, викликаної тривожністю.

5. Відмовтесь від вживання алкоголю. Під час сп’яніння людина досить емоційно вразлива, а рівень тривоги лише посилюється. Якщо ви вже відчуваєте тривогу, з якою не можете самостійно впоратися, краще зверніться до спеціаліста, а не до психотропних речовин.

6. Антистресова поведінка. Фізичні навантаження, вправи дозволяють виробляти більше серотоніну та сприяють кращому сну. Чим більше ми боїмося, тим більше витрачаємо ресурсу на подолання порогу тривоги. Хороший сон (7-8 годин), здорове харчування та фізичні навантаження – це запорука стресостійкості. Такі базові речі допоможуть бути в гармонії зі своїм тілом та повернуть почуття захищеності.

7. Дозволяйте собі речі, які приносять задоволення, нехай навіть маленьке, однак, це заспокоює. Це може бути кава, цукерка, читання книги, перегляд улюбленого кінофільму чи прослуховування музики.

8. Переживайте неприємності лише по мірі їх надходження. Не потрібно додумувати, фантазувати, перебирати в голові різні варіанти розвитку події. Такі думки точно не слугуватимуть емоційній стабільності.

9. Не залишайтеся самі з власними переживаннями. Якщо є можливість, об’єднайтеся із сім’єю та рідними, діліться своїми почуттями і спільно слідуйте порадам 1-8.

Пам’ятайте, ми всі різні, але всі адаптивні. Слід правильно працювати над своїм емоційним станом в критичній ситуації, щоб жити далі і робити крок в майбутнє.

Бережіть себе та близьких. Все буде добре.

Владислав Ванда