Навчальний візит в Ірландію 27-31 травня

Навчальний візит в Ірландію 27-31 травня

З 27 по 31 травня відбувся перший навчальний візит  проєкту DigiFLEd (робочий пакет 2) до європейських партнерів проєкту Національний університет Ірландії, Мейнут. Команду ГIIM представляли менеджерка проєкту доц. Шкуропат М.Ю. та ст. викладач Корольова О.Ю. Програма візиту була підготовлена приймаючою стороною і враховувала як навчальну складову,  так і культурну, адже для більшості учасників це було перше відвідування Ірландії.

День 1.

Гостей вітали менеджер проєкту від Університету Мейнута Емануель Кіпреос, декан навчальної частини Сьюзі Готтлобер та професор, директор школи бізнесу Джозефа Кохлан. Після вступної частини для гостей провели захоплюючу екскурсію кампусом університету. Кампус  розподілений на південну (старовинну частину з архітектурою 18-19 сторіччя), та північну – сучасну високо технологічну архітектуру. Гості відмітили неймовірну красу природи, ландшафту кампусу та мінливість погодних умов в Ірландіі.

Друга половина дня була присвячена вправам знайомства та колаборації в командах, і завершилася прийманням та неформальним спілкуванням в соціальному просторі бізнес-школи.

Дні 2-3.

Тренери Центру навчання освітнім технологіям провели серію тренінгів  з  організації онлайн навчання  і найбільш ефективного використання ресурсів навчального середовища MOODLE.

Зміст тренінгів  складався частково з  теоретичного матеріалу, і практичної частини. Учасників коротко ознайомили з теорією, зокрема сучасними педагогічними підходами до онлайн навчання (комбіноване, flipped classroom, rotated classroom, high-flex), теоріями навчання – біхевіоризм, когнітивізм, конструктивізм. Слухачів тренінгів ознайомили з європейською рамкою цифрових компетентностей, які потрібні сучасному вчителю/ викладачу для ефективної організації навчального процесу у цифровому середовищі. Протягом практичної частини тренінгів виконувалися завдання із заповнення курсів на Мудлі з елементами гейміфікації. Отримані навички знадобляться для розробки курсів  Digital Games and Gamification in Foreign Language Teaching  (МА) та Digital tools for e-course construction.

Дні 4-5.

У дні 4 і 5 навчального візиту учасники знайомилися з принципами використання відкритих освітніх ресурсів (OER) з Хелен Фаррелл з бібліотеки Університету Мейнута. Обговорення охоплювало переваги та недоліки OER, а також етику спільного використання цих ресурсів. Айлін Ні Кончуір, викладач ірландської мови з Центру дослідження, викладання та тестування ірландської мови університету Мейнут, поділилася своїм досвідом використання цифрових інструментів для підтримки навчання дорослих учнів. Її практичні поради будуть особливо цінними для розробників відкритого курсу української мови та культури. Презентація д-ра Аойфе Ні Глойн на тему «Використання соціальних медіа для підтримки навчання граматики покоління Z» була водночас надихаючою та захоплюючою, підкреслюючи інноваційний підхід до використання соціальних медіа як інструменту вивчення мови.

5-денний тренінг завершився змістовною дискусією щодо цифрової трансформації вищої освіти.

Розповідь про навчальний візит була б неповною, якщо не згадати екскурсію до унікальної бібліотеки Russel Library 18 століття в приміщенні коледжу Святого Патріка, на кампусі університету. Ця дивовижна бібліотека містить колекцію книг із закритим доступом, в якій є та ілюстровані видання з обмеженим доступом, копії книг з автографами, томи великого формату та факсиміле, датовані після 1851 року. Крихкі та дефіцитні матеріали зберігаються дуже дбайливо.

Група українських науковців залишила Ірландію з почуттям глибокої вдячності бізнес-школі Університету Мейнута за проведення цього пізнавального навчального візиту.

Владислав Ванда